– بوپروپیون (ولبان)چیست:
-داروی بوپروپیون(Bupropion) یا ولبان(wellban) یک داروی ضد افسردگی جدید و مدرن است که از طریق افزایش نوراپی نفرین و دپامین در مغز اثر می کند.این دارو بخاطر تاثیر خوبی که بر بهبود قوای جنسی(برخلاف داروهای سروتونینی که میل و قوای جنسی را کاهش می دهند) دارد و همچنین بخاطر افزایش تمرکز و نیز نداشتن خواب آلودگی در طول روز و نداشتن افزایش وزن و پایین نیانداختن فشار خون هنگام ایستادن( هیپوتانسیون اورتواستاتیک) و نیز نداشتن عوارض آنتی کولینرژیکی( مثل احتباس ادرار )،سودمندی بالاتر و عوارض کمتری نسبت به داروهای قدیمی تر (مانند سه حلقه ای ها) دارد و می تواند شادی و نشاط و انگیزه را برای فرد مبتلا به افسردگی بهمراه آورده و او را به زندگی قبلی خود برگرداند.علاوه بر این یک تاثیر ِ ویژه این دارو ، کمک به ترک سیگار می باشد( فقط فرم zyban)
موارد مصرف بوپروپیون
بوپروپیون برای ADHD (اختلال نقص توجه-بیش فعالی)، کاهش وزن و افسردگی دوقطبی آزمایش شده است اما تاکنون، شواهد قابل توجه، تنها از افسردگی و ترک سیگار حمایت کرده اند.
اثرات دارویی بوپروپیون
سه شکل بوپروپیون موجود است: روزی سه بار مصرف می شود، روزی دوبار و روزی یکبار.
انواع مختلف دارو جزء فعال یکسانی دارند، اما از نظر خصوصیات دارویی و دفعات مصرف با هم تفاوت دارند. تعادل زیستی فرآورده های تجاری و ژنریک گوناگون بوپروپیون در گزارش های مختلف یکسان نبوده است.
مکانیسم اثر ضد افسردگی بوپروپیون شناخته شده نیست. هر چند احتمالاً این دارو از طریق مهار بازجذب دوپامین و نوراپی نفرین عمل می کند. بوپروپیون به ناقل دوپامین در مغز متصل می شود.
مصارف درمانی بوپروپیون
افسردگی با بوپروپیون
اثربخشی درمانی بوپروپیون در افسردگی هم در بیماران بستری و هم در بیماران سرپایی به اثبات رسیده است. بوپروپیون در بیماران دچار اختلال عاطفی فصلی در پیشگیری از بروز دوره های افسردگی اساسی فصلی موثر بوده است.
ترک سیگار با بوپروپیون
بوپروپیون تحت نام تجاری Zyban (زیبان) و ولبان همراه با برنامه های تعدیل رفتار در ترک سیگار به کار می رود. این دارو در بیمارانی به کار می رود که انگیزه بالایی داشته و از یک حمایت رفتاری ساختار یافته برخوردارند. اثر بخشی بوپروپیون در صورتی که با جایگزین های نیکوتین تجویز شود، افزایش می یابد.
اختلالات دوقطبی با بوپروپیون
بوپروپیون در افراد دچار اختلال دوقطبی نوع یک کمتر از سه حلقه ای ها مانیا ایجاد می کند، هر چند این احتمال به کلی منتفی نیست. علاوه بر این احتمال تشدید یا ایجاد اختلال دو قطبی نوع دو تندچرخی بر اثر این دارو کمتر از سایر داروهای ضد افسردگی است. اما شواهد مربوط به مصرف بوپروپیون در بیماران دچار اختلال دوقطبی محدود است.
اختلال کم توجهی/بیش فعالی با بوپروپیون
بوپروپیون در افرادی که به طور همزمان دچار اختلال کم توجهی / بیش فعالی و افسردگی هستند یا کسانی که به طور همزمان مبتلا به اختلال کم توجهی/بیش فعالی، اختلال سلوک یا سوء مصرف مواد مخدر هستند گزینه مناسبی است. این دارو را می توان در بیمارانی که با مصرف محرک های روانی دچار تیک می شوند نیز مدنظر قرار داد.
سم زدایی کوکائین با بوپروپیون
بوپروپیون ممکن است با اثرات سرخوشی آور همراه باشد؛ به همین دلیل مصرف آن در افراد دارای سابقه سوء مصرف مواد ممنوع است، اما بوپروپیون به دلیل اثرات دوپامینرژیک به عنوان درمان کاهش میل به مصرف کوکائین در افرادی که این ماده را ترک کرده اند مورد بررسی قرار گرفته است.
اختلال کمبود میل جنسی با بوپروپیون
بوپروپیون اغلب به داروهای دیگر افزوده می شود تا عوارض جنسی آنها را خنثی کند و ممکن است در افراد غیر افسرده دچار اختلال کمبود میل جنسی موثر باشد. بوپروپیون ممکن است سبب بهبود انگیختگی جنسی، تکمیل ارگاسم و رضایت جنسی شود.
احتیاط ها و عوارض بوپروپیون
شایع ترین عوارض بوپروپیون، سردرد، بی خوابی، شکایات مربوط به دستگاه تنفسی فوقانی، و تهوع است. بی قراری، سراسیمگی، و تحریک پذیری نیز ممکن است پیدا شود. در بیماران دچار اضطراب شدید یا اختلال وحشت زدگی بوپروپیون نباید شروع شود.
منع مصرف بوپروپیون: