خویشتن داری، توانایی مهار انگیزه ها، احساسات و رفتار به منظور رسیدن به هدف است. این خصیصه وجه تمایز انسان های مدرن امروزی از اجداد اولیه و حیوانات می باشد. مرکز کنترل خویشتن داری در قشر پیشانی مغز قرار گرفته که اندازه آن در انسان ها نسبت به حیوانات به مراتب بزرگتر است. به لطف بخش جلویی مغز، افراد در مواجهه با اتفاقات می توانند برنامه ریزی کرده، راهکارهای جایگزین را بررسی نموده و از انجام کارهایی که موجب پشیمانی می شود دوری کنند و به سرعت به محرک پاسخ نشان ندهند.
عاملی که سبب خویشتن داری می شود را اراده می نامند. اراده توجه فرد را متمرکز کرده که پایه و اساس موفقیت انسان در تمامی دوران می باشد. بحث های زیادی پیرامون محدود بودن اراده انسان مطرح است. برخی مطالعات نشان می دهند که اراده منجر به پدید آمدن انرژی روانی انسان می شود. تحقیقات زیادی می بایست صورت بگیرد اما تحقیقات هنوز نتوانسته اند نشان دهند که مردم چگونه قدرت اراده خود را از دست می دهند.
خویشتن داری بر اعتماد به نفس تاثیر بسیار زیادی میگذارد و معمولا افرادی که دارای مهارت خویشتن داری هستند، از اعتماد به نفس بالایی نیز برخوردارند. خویشتنداری یکی از ویژگیهایی است که در تست نئو NEO نیز مورد توجه قرار میگیرد. اگر مساله شما تقویت خویشتنداری است میتوانید با روانشناس خود راجع به آن مشورت نمایید. ضمن اینکه در طرحواره درمانی نیز روانشناس متخصص به خویشتنداری و محدودیتهای واقعبینانه میپردازد.
برای شرکت در تست نئو NEO کلیک کنید.
ویژگی های افراد خویشتن دار
افراد خویشتن دار معمولا احساس خوبی نسبت به خود دارند و از اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستند. این افراد شایسته و با کفایتاند و از نظر کارایی متکی به تواناییهای خود میباشند. این گونه افراد در موقعیتهای مختلف انعطافپذیر هستند و در مواجه با مشکلات و سختیها، فشار روانی کمتری را تجربه میکنند و به ندرت تسلیم فشارها میشوند. افراد خویشتندار از همدلی بالایی برخوردارند و میتوانند در شرایط دشوار به دیگران کمک کنند.
برای تقویت اعتماد به نفس کلیک کنید.
اهمیت خود کنترلی
صرف نظر از این که ما چه کاری انجام می دهیم( کار فیزیکی یا تصمیم های ذهنی)، اهمیت خویشتن داری در رسیدن به نتایج مطلوب، بر کسی پوشیده نیست. چنانچه احساسات بر ما غلبه کنند، طبیعتا منطق کمرنگ می شود و تصمیماتی که می گیریم، احتمالا تصمیمات سازنده ای نخواهند بود.
لازمه خویشتن داری این است که احساساتمان را در همه حال تحت کنترل داشته باشیم. ما باید تصمیمات خود را بر پایه منطق و بدون ترس، اتخاذ کنیم. چراکه ترس یک احساس است و جزء منطق و عقل به حساب نمی آید. عدم توجه به اهمیت خویشتن داری میتواند شعور، اعتماد به نفس و نوع قضاوت ما را به خطر بیندازد.
فواید خود کنترلی یا خویشتن داری:
داشتن هوش هیجانی بالا یکی از ویژگیهای بارز افرادی است که در زندگی خود موفق هستند و می توانند تاثیرات مثبت و به سزایی بر دیگران داشته باشند. خویشتنداری یکی از مشخصات بارز چنین افرادی است .
بسیاری از افراد اسیر و تسلیم محض امیال گذرای خود هستند و با اینکه ممکن است بدانند با ارضاء این امیال در دراز مدت به خود و دیگران آسیب می زنند ، از روی عادت و نه از روی اراده رفتار می کنند و سپس دچار عذاب وجدان شده و احساس گناه به آنها دست می دهد.
اهمیت خود کنترلی:
صرف نظر از اینکه ما چه کاری انجام میدهیم (کار فیزیکی یا تصمیمهای ذهنی)، اهمیت خویشتن داری در رسیدن به نتایج مطلوب، بر کسی پوشیده نیست. اگر احساسات بر ما غلبه کنند، طبیعتا منطق کم رنگ می شود و تصمیماتی که میگیریم، احتمالا تصمیمات سازندهای نخواهند بود.
لازمه خویشتن داری این است که احساساتمان را در همه حال تحت کنترل داشته باشیم. ما باید تصمیمات خود را بر پایه منطق و بدون ترس، اتخاذ کنیم. چرا که ترس یک حس است و جزو منطق و عقل به حساب نمیآید. عدم توجه به اهمیت خویشتن داری میتواند شعور، اعتماد به نفس و نوع قضاوت ما را به خطر بیندازد.
نمی دانم خودتان را فرد خویشتن داری می دانید یا شاید کمی خویشتن دار هستید یا حتی جز افرادی هستید که در آرزوی این هستند که روزی آدم خویشتن دار و صبوری شوند. هر کدام یک از این افراد که باشید هم خوب است این مهارت را در خودتان تقویت کنید و بیشتر از مزایای خویشتن داری تان استفاده کنید و اما برای تقویت مهارت خویشتن داریتان مراحلی وجود دارد که خوب است مرحله به مرحله آنها را طی کنید و به آنچه می خواهید برسید.
شناسایی خویشتن داری
خودتان خوب می دانید که در کدام بخش های زندگی تان عجولانه تر رفتار می کنید یا طاقت کمتری دارید. در اینجا لیستی تهیه کرده ایم تا بهتر به مواردی که لازم است در آنها خویشتن دار باشید را شناسایی کنید. پیدا کردن این موارد کمک می کند شناخت بهتری نسبت به خودتان داشته باشید و آگاهانه مواردی را نیاز به مدیریت دارند را مدیریت کنید.
زندگی شخصی:
رفتارهای غیرمعقول و افراطی در
اعمالی که به بحران مبدل می شوند
رابطه با کسانی که به شما نیاز دارند
مدیریت زمان
نیاز به نظام حمایتی جامعه
بعد از این که لیست مواردی که تصور می کنید در آنها خویشتن داری ندارید را ایجاد کردید. به سراغ احساسی که هر مورد در شما ایجاد می کند می رویم. می توانید از لیست زیر برای شناسایی احساس تان استفاده کنید.
خشم: کینه توزی، حسادت، قهر، نشان دادن خشونت، تنفر، میل زیاده از حد برای کاری
گناه: شرمندگی، پشیمانی، درماندگی، آشفتگی، خجالت، سرزنش کردن، قضاوت کردن
ترس: نگرانی، فرار، شک، ضعف، تکذیب و انکار، عصبی و نگران بودن، شکست خوردن، سراسیمگی
شرم: شرمندگی، عذرخواهی، طرد شدن، تنها شدن، دوست داشتنی نبودن
غم: از دست دادن، خالی شدن، تنها شدن، رها شدن، احساس مغلوب بودن، بی قرار بودن، بی انگیزگی، کم حرفی، احساس پوچی، از دست دادن کارایی
عشق و شادی: اشتیاق، پیشرفت، پویایی، شاد بودن، رضایت
تا این مرحله دانستید که در چه موقعیت هایی خویشتن دار نیستید و چه احساسی از خویشتن دار نبودنتان پیدا می کنید. حالا به سراغ افکاری می رویم که عامل اصلی مساِئل ها است. این افکار همان چیزهایی هستند که در کودکی یا در اثر تکرار مسائلی که احساس مشترکی در ما ایجاد می کرده در ذهنمان شکل گرفته است و حالا شده بلای جانمان.
چیزهایی مثل:
پیدا کردن این فکرها و چیزهای مشابه آن کار سختی نیست. به سادگی می توانید از گفتگوی روزانه ای خودتان با دیگران و البته در گفتگوی درونی خودتان که دائم در حال سرزنش کردن و نهیب زدن به شماست آنها را پیدا کنید. بعد تلاش کنید چیزهای جدیدی جای آن گفتگوها بگذارید. در واقع تلاش می کنیم گفتگوی درونی منفی که در ذهنم مان به صورت اتوماتیک فعال می شود را به گفتگویی سازنده و مثبت تغییر دهیم این نوع تفکر و تمام آن حرف هایی که با تمام وجود با خودمان می گویم و حسابی خودمان را آزرده می کنیم را به چیزهای خوبی که برای تغییر زندگی مان به آنها نیاز داریم تیدیل می کنیم.
راه کار ها
افکارتان را مرور کردید؟ دانستید که در واقع این فکر و احساس غیرسازنده است که باعث می شود رفتارهایی از ما سر بزند که نتیجه ی خوبی برای زندگی مان ندارد. در این مرحله می خواهیم راه هایی برای تقویت افکار و احساسات را مطرح کنیم. با انجام این اقدامات علاوه بر خویشتن داری که می دانم به دنبال رسیدن به آن هستید به آرامش بی نظیری هم دست خواهید یافت:
مراقبه کنید.
به صورت هفتگی در یک دفتر که خودتان با توجه به نیاز های خودتان آن را می سازید برای هفته بعدتان برنامه ریزی کنید و مراقب باشید آن را رها کنید و اگر فکر می کنید داشتن یک برنامه ریزی ویژه و اثرگذار به تنهایی کار شما نیست، از همکاران ما درخواست یک جلسه کوچینگ برای برنامه ریزی اهدافتان کنید.
زندگی بدون هدف و برنامه ریزی به سختی نتیجه حاصل می کند. امیدوارم متوجه شده باشید که برنامه ریزی چقدر برای رشد شما ارزشمند و پر اهمیت است… بعد از اینکه برنامه ریزی کردید، می توانید برای بهبود عملکردتان از اولویت بندی کارها استفاده کنید تا روند و راندمان کار روزانه تان افزایش پیدا کند.
یک ها: مشکلاتی که با از دست دادن کنترل خودتان، خطرات بسیار جدی ای در زندگیتان ایجاد می کند.
دو ها: مشکلاتی که با از دست دادن کنترل خودتان، سلامت ذهن و جسم تان به خطر می افتد.
سه ها: مشکلاتی که با از دست دادن کنترل خودتان، احساسات و افکارتان تحت تاثیر قرار گرفته بطوری که در آنها افراط خواهید کرد.
چهار ها: مشکلاتی که باعث از دست دادن کنترلتان می گردند اما در حال حاضر خطر چندانی روی سلامت ندارند.
اجرا کردن اهداف
پس از این که این اعمال را اولویت بندی کردید و آنها را اجرا کنید تا کنترل زندگی تان را خودتان در دست بگیرید نه افکار و احساسات لحظه ای که به شما آسیب می زنند. اگر بعد از مدتی متوجه شدید که تغییرات چندانی در رفتارتان ایجاد نشده، ناامید نشوید و مراحل را از ابتدا انجام دهید. فراموش نکنید زمان زیادی برای شکل گیری این افکار و رفتار صرف شده است. حالا برای اصلاح آنها هم به زمان کافی، صبر و پشتکار نیاز دارید.