کنترل ترس

کنترل ترس

5

کنترل ترس

فوبیا یا ترس از زمان‌های قدیم در افراد وجود داشته است، اما ترس هر کسی متفاوت می‌باشد. ترس‌ها به سه دسته تقسیم می‌شوند، ترس‌های ساده، ترس‌های اجتماعی، آگروفوبیا. برای رهایی از این ترس‌ها در زندگی می‌توانید راهکار‌هایی را اجرا کنید، که ترس‌های خود را کنترل کرده و کم کم آن‌ها را از بین ببرید.
نشستن و استراحت کردن یک اشتباه بزرگ است شما به حرکت کنید و آدرنالین را بسوزانید، بنابراین در طول حملات راه بروید یا ورزش کنید.

احساس ترس چیست؟

ترس نوعی واکنش طبیعی مغز در مقابل خطراتی است که انسان را تهدید می کند. ممکن است این خطرات واقعی و بالفعل باشند ویا احتمالی و بالقوه. حس ترس به قدری قوی و اثرگذار است که در مورد خطرات غیر واقعی و واهی که ساخته و پرداخته ذهن انسان است نیز، به وضوح احساس می شود و تاثیرات خود را برروی جسم و روان افراد می گذارد.
در واقع ترس یکی از بدوی ترین و خالص ترین احساساتی است که تمام انسان ها آن را تجربه می کنند. بعضی از احساسات نیاز به پرورش و یادگیری دارند. مانند احساس دلتنگی، احساس غرور، احساس دلسوزی، احساس حقارت، احساس سربلندی و ... اما احساس ترس یکی از عریان ترین و بکر ترین احساسات آدمی است که با او متولد می شود. بدون اینکه نیاز به آموزش و آموختن داشته باشد. حتی این حس در میان حیوانات نیز کاملا مشهود است. ترس در برابر تهدید، خطر، برآورده نشدن نیاز، از دست دادن داشته ها و بسیاری موارد دیگر که ممکن است ذهن انسان و یا حیوانات را معطوف خود کند.

تفاوت احساس ترس و اضطراب چیست ؟

احساس ترس و اضطراب شاید در نگاه اول کاملا شبیه به یکدیگر باشند. اما با دقت و مقایسه، متوجه تفاوت های آن دو می شویم. در زیر تفاوت های آن ها به طور خلاصه بیان می شود.

1- تطابق میزان ترس با عامل خطر

احساس ترس حس ناخوشایندی است که فرد در برابر تهدیدات و خطرات تجربه می کند. معمولا میزان ترس با عامل خطر متناسب است. به طور مثال میزان ترس در برابر یک صدای انفجار مهیب با میزان ترسی که فرد از صدای افتادن شیء از روی قفسه تجربه می کند کاملا متفاوت است. اما در مورد اضطراب چنین نیست. دراضطراب بین میزان ترس و عامل تهدید کننده ممکن است هیچ تناسب منطقی وجود نداشته باشد. یعنی اینکه فرد مضطرب، از یک موضوع عادی هم ممکن است به شدت دچار هراس شود.

2- حس ترس مقطعی است

حس ترس، به طور مقطعی به وجود آمده و بعد از رفع موضوع هراس انگیز، پایان می یابد. اما در مورد اضطراب چنین نیست. در حقیقت اضطراب یک حس آشفتگی و پریشانی دائمی و مداوم است. حتی در شرایطی که مسئله ای برای ترس و دلهره وجود نداشته باشد نیز، فرد در ضمیر ناخودآگاه خود هراس دارد. در بعضی از مواقع خود فرد مضطرب، به طور ناخودآگاه به دنبال بهانه هایی برای ترسیدن می گردد.

3- علائم ترس کمتر از اضطراب است

علائم جسمانی و ذهنی ترس حتی در شرایط شدید و سخت، باز هم از علائم جسمانی و ذهنی اضطراب به مراتب کمتر است. در احساس ترس، فرد دچار بی قراری همراه با تپش قلب و تعریق می شود. اما در اضطراب فرد به شدت بیشتری این علائم را تجربه می کند. ممکن است دچار تنش های ذهنی و جسمی بیشتری شود. مانند سوزش قفسه سینه، تنگی نفس، فشار خون بالا، سستی دست و پا، سوزش پوست بدن و ...

فوبیا چگونه حسی است ؟

فوبیا یک هراس زدگی شدید نسبت به یک موضوع، وسیله، موقعیت یا نسبت به حیوانات است. در واقع فوبیا جزء اختلالات روانی محسوب می شود و زیر مجموعه اختلال اضطراب معرفی شده است. یک ترس بسیار شدید و غیر عادی که ممکن است هیچ توجیه عقلانی و منطقی نداشته باشد. از نظردرجه بندی میزان شدت، می توان فوبیا را در صدر ترس و اختلال روانی اضطراب قرار داد.

غلبه بر ترس | تفاوت حس ترس و فوبیا

تفاوت اساسی میان ترس و فوبیا گذشته از اختلاف قابل توجه میزان شدت آن دو، منشاء ترس و هراس آن ها است. در ترس معمولا عوامل منطقی موجب ترس فرد می شوند. اما در فوبیا ممکن است منشاء ترس کاملا عجیب و دور از ذهن باشد. مانند دلقک هراسی (فوبیای دلقک ) این ترس فقط شامل گریم های ترسناک بعضی از دلقک ها نمی شود. بلکه تمامی آن ها، حتی دلقک هایی با گریم های شاد را نیز شامل می شود.

یک نمونه عجیب دیگر فوبیا، ترایپوفوبیا ( ترس و انزجار از سوراخ های ریز و ناهموار و برجسته) است. در این نوع فوبیا، فرد از دیدن تصاویر و یا سطوحی که دارای سوراخ های ناهمگون و برجسته و نامنظم هستند، حس ناخوشایند و تنفر آمیز و حتی ترس را تجربه می کند. همانطور که ذکر شد، منشا فوبیا می تواند کاملا غیر قابل توجیه باشد.

چه کسانی بیشتر هراس و ترس را تجربه می کنند؟

شاید این سوال کمی عجیب به نظر آید. زیرا ممکن است پاسخ این سوال این باشد که تمامی انسان ها کم یا زیاد حس ترس را تجربه می کنند. اما اگر بیشتر در شخصیت ها و روحیات افراد مختلف جامعه دقت نمایید، درمی یابید که بعضی از افراد کمتر و بعضی بیشتر هراس و ترس دارند. پس باید نسبت به تجربه حس ترس میان افراد مختلف قائل به تفکیک بود. اصولا گروهی از افرادی که بیشتر دچار وحشت و ترس می شوند دارای مشخصات رفتاری و شخصیت مشابهی هستند. ازجمله این خصوصیات رفتاری و شخصیتی می توان به چند مورد اشاره کرد.

1- غلبه بر ترس | افراد کمال طلب

اشخاصی هستند که دوست دارند همیشه تمامی امورات خود را به نحو احسن و بدون کوچکترین ایرادی انجام دهند. در امور رسمی و در مشاغل پراسترس و حساس این ترس بیشتر گریبان افراد کمال طلب را می گیرد. معمولا این افراد بیشتر ترس را تجربه می کنند. از ترس های جزئی و خفیف تا ترس های شدید و عمیق. برای غلبه بر کمال گرایی کلیک کنید.

2- افراد ضعیف النفس

این افراد کسانی هستند که به خود اعتماد کافی ندارند. توانمندی های خود را کوچک می شمارند. از هر اتفاق و تغییری در زندگی و شغل و شرایط خود هراس دارند. این افراد از قضاوت و ارزیابی دیگران می ترسند.

3- افرادی که تجربه های تلخ دارند

مسلما اتفاقات ناگوار و تجربه های تلخ همچون یک سایه سنگین همیشه بر سر افراد سنگینی می کند. این مورد مصداق ضرب المثل معروف " مارگزیده از ریسمان سیاه و سفید می ترسد " می باشد. کسی که تجربه تلخ نسبت به موضوعی داشته باشد، از تکرار آن و موضوعات مشابه آن همیشه هراس دارد.

آیا کنترل ترس امکانپذیر است؟

این کاملا مشخص است که ترس را به عنوان یکی از بنیادی ترین احساسات بشر باید به رسمیت شناخت. نمی توان حس ترس را از میان برداشت. هر انسان زنده ای، تا زمانی که نفس می کشد، حس ترس را تجربه خواهد کرد. در واقع هر انسانی که در سلامت کامل روانی است، باید احساس ترس را تجربه کند. اما مشکل از جایی شروع می شود که ترس مانع بزرگی بر سر زندگی پویا و رو به جلو و پیشرفت افراد قرار می دهد. در این مرحله است که فرد، باید به فکر راه حلی برای برطرف کردن این مانع باشد.

افراد با غلبه بر ترس های خود می توانند، به موفقیت های بزرگی دست یابند. کارهای خارق العاده انجام دهند. شگفتی بیافرینند. ترس یکی از بزرگترین موانع رسیدن به آرامش و زندگی موفق است. بنابراین راه حل عاقلانه غلبه بر ترس های زندگی است. انسان موجود شگفت انگیزی است که توانایی انجام بسیاری از ناممکن ها را دارد. یکی از موفقیت های او تغییر احساسات و غلبه بر آن ها است.

راهکارهای کنترل بر ترس چیست؟

افراد موفق کسانی هستند که از شکست های خود پلی به سوی پیروزی می سازند. از احساس های بازدارنده و ترس های خود می گذرند و با غلبه بر ترس های خود، به آرامش و سعادت می رسند.

1- کنترل ترس | ترس های خود را بشناسید

یک استراتژی ثابت شده وجود دارد که می گوید: " برای غلبه بر دشمن، ابتدا باید دشمن را خوب شناخت". در واقع زمانی که ترس از حد طبیعی خود فراتر می رود دیگر مانند یک عامل بازدارنده که حافظ و نگاهدارنده است، عمل نمی کند. بلکه مانند یک دشمن پیش روی تمام موفقیت ها و آرامش روانی قرار می گیرد.
بزرگترین دلیل ترس ناشناخته بودن علت آن و یا پیامدهای بعد از آن است. نا آگاهی نسبت به آنچه که اتفاق می افتد و عدم توانایی در کنترل آن، باعث وحشت فرد می شود. بنابراین برای غلبه بر ترس باید ابتدا خوب علت ترس و خود ترس را آنالیز کرده و بشناسیم. وقتی به خوبی، ترس خود را بررسی کنیم، مطمئنا هراسمان کم خواهد شد. اگر شما هم از رانندگی می ترسید

2-برای کنترل ترس عاقلانه بیندیشید

آیا ترسیدن از یک موضوع، عواقب و پیامدهای آن را تحت کنترل فرد در می آورد؟ آیا ترس و واهمه، باعث تقویت ذهن و عملکرد بهتر انسان می شود و یا بالعکس قدرت تفکر و استدلال فرد را ضعیف ترکرده و باعث دستپاچگی و رفتارهای هیجانی او می شود؟ زمانی که به این موارد بیندیشید، خواهید دید که ترس غیر واقعی و یا بیش از حد طبیعی تماما اثرات سوء و زیانباری در روان فرد می گذارد.

3- برای کنترل ترس علت ها را واکاوی کنید

زمانی که یک اتفاق ناگوار و یک تجربه تلخ باعث ترس همیشگی شما نسبت به یک موضوع می شود، از آن فرار نکنید. سعی در فراموش کردن آن نداشته باشید. بلکه برای رهایی از آن بهتر است آن علت و حادثه را بیشتر و دقیق تر مورد بررسی قرار دهید .تلاش کنید با آن حادثه کنار بیایید. آن را جزء جدایی ناپذیری از زندگی خود بدانید. بپذیرید که دیگران هم مانند شما چنین تجربیات عذاب آوری داشته اند و این قانون زندگی است.

4- برای کنترل ترس با آنها رو برو شوید

همیشه ترس از اتفاق افتادن یک حادثه، از خود آن حادثه سخت تر و کشنده تر است. برای غلبه بر ترس در رابطه با یک موضوع خاص، در صورت امکان سعی کنید خود را در مواجهه با آن ترس قرار دهید. به بدترین و شدید ترین حالت ممکن فکر کنید. در این صورت خواهید دید حس ترس از به وقوع پیوستن آن حادثه برای شما کمرنگ تر خواهد شد.

5- برای کنترل بر ترس گروه درمانی را جدی بگیرید

گروه درمانی یک نوع روان درمانی گروهی است. در واقع کسانی که مشکلات مشابه هم دارند، با گردهمایی و بیان مشکلات و تجربیات خود و نحوه عملکرد خود، به همنوعان خود کمک می کنند. استفاده از تجربیات دیگران و دقت در نوع عملکرد انسان هایی که مشکلات مشابه شما داشته اند و بر آن ها فائق آمده اند بسیار انگیزه ساز است. \

روان درمانی بهترین راه حل غلبه بر ترس

به کار بستن تمام راهکارهای غلبه بر ترس، شاید برای عده ای امکانپذیر نباشد. تمرین و ممارست اصلی ترین رکن غلبه برترس و یا از پیش رو برداشتن هر مشکل و معضلی است. ممکن است گروهی در میانه راه، انگیزه و انرژی خود را از دست داده و تلاشی برای آن نداشته باشند

این صفحه را به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران