روان درمانی چیست?

روان درمانی چیست?

5

روان درمانی چیست?

روان درمانی در واقع همان روانشناسی که به عنوان گفتار درمانی نیز شناخته می‌شود. روان درمانی به تکنیک‌هایی اشاره دارد که به افراد کمک می‌کند تا رفتارها، افکار و احساساتی را تغییر دهند که باعث ایجاد مشکل یا پریشانی می‌شود. این اصطلاحی است که درمان اختلالات روانی و پریشانی روانی را از طریق تکنیک‌های کلامی و روانشناختی توصیف می‌کند.
در طول این فرآیند، یک روان درمانگر به مراجع کمک می‌کند تا با مشکلات خاص یا عمومی، مانند بیماری روانی یا منبع استرس زندگی مقابله کند. بسته به رویکردی که درمانگر استفاده می‌کند، می‌توان از طیف وسیعی از تکنیک‌ها و استراتژی‌ها استفاده کرد. تقریباً همه انواع روان درمانی شامل ایجاد یک رابطه درمانی، برقراری ارتباط و ایجاد گفتگو و تلاش برای غلبه بر افکار یا رفتارهای مشکل ساز است.

روان درمانی به عنوان یک حرفه متمایز دیده می‌شود، انواع مختلفی از متخصصان در این حوزه فعالیت می‌کنند. از جمله روانشناسان بالینی، روانپزشکان، مشاوران، درمانگران ازدواج و خانواده، مددکاران اجتماعی، مشاوران سلامت روان، و پرستاران روانپزشکی و… از این دسته زا متخصصان هستند.
این مقاله انواع مختلف روان درمانی موجود و مزایای بالقوه روان درمانی را مورد بحث قرار می‌دهد. همچنین شرایط مختلفی را که می‌تواند درمان کرد و اثربخشی آن انواع اختلالات را پوشش می‌دهد.

انواع روان درمانی

انواع مختلفی روان درمانی وجود دارد که در آن، روان پزشک روبروی بیمار می نشیند و با او صحبت می کند. در این روش درمانی از تکنیک های مختلفی استفاده می شود. روش انتخابی در هر موقعیت با توجه به فاکتورهایی مانند مشکل و الویت های بیمار در نظر گرفته می شود.

روان درمانی تحلیلی

در این روش، روانپزشک به ضمیر ناخود آگاه بیمار دست پیدا می کند و افکار، احساسات و تجربیات فرد در گذشته مورد بررسی قرار می گیرد، مواردی که بر زندگی و رفتار فرد در زندگی حال و آینده تاثیر می گذارند.

رفتار درمانی

در این روش درمانی از تکنیک هایی استفاده می شود که بیمار بتواند رفتارهای ناسالم و بد خود را تغییر دهد.

شناخت درمانی

روان پزشکان این روزها تمرکز خود را بر این موضوع قرار می دهند که چگونه افکار فرد می تواند بر رفتار و عملکرد او در زندگی تاثیر بگذارد. شناخت درمانی نیز به بررسی این موضوع می پردازد. به عنوان مثال، اگر شما به تمامی مسائل به دید منفی نگاه کنید، قطعا انرژی های منفی را به سمت خود جذب خواهید کرد.

هدف از شناخت درمانی، شناسایی ناهنجاری های شناختی و جایگزین کردن افکار منطقی و مثبت به جای آن ها می باشد. با این روش درمانی، شاهد بهبود خلق و خو و رفتارهای بیمار نیز خواهیم بود.

درمان رفتاری- شناختی

در این روش درمانی، افکار و احساساتی که بر روی رفتار تاثیر می گذارند، شناسایی و درک خواهند شد. این روش، به منظور درمان طیف وسیعی از اختلالات از جمله فوبیا، اعتیاد، افسردگی و اضطراب مورد استفاده قرار می گیرد.
درمان رفتاری- شناختی شامل تکنیک های رفتاری و شناختی است تا افکار منفی به افکار مثبت تبدیل شوند.

روان درمانی به چه صورت هایی می تواند انجام شود؟

  • روان درمانی فردی، که در آن روان پزشک با خود فرد به مشاوره می پردازد.
  • خانواده درمانی، که با تمام اعضای خانواده و یا به طور جداگانه با هر عضو برگزار می شود.
  • زوج درمانی، که با هدف بهبود سلامت روابط زوجین انجام می شود.
  • گروه درمانی، که با گروه های کوچکی از افرادی که اهداف مشترکی دارند، برگزار می شود. روان درمانی این امکان را به اعضا می دهد که تحت حمایت یکدیگر قرار بگیرند و رفتارهای جدید را تمرین کنند.

مواردی که قبل از روان درمانی باید در نظر گرفته شوند

هنگام انتخاب روان پزشک، باید به این مساله توجه داشته باشید که آیا از این که اطلاعات شخصی خود را با روان پزشک در میان بگذارید، احساس راحتی دارید یا خیر. مدارک و تجریبات روان پزشک حتما باید مورد بررسی قرار بگیرد.

از آن جایی که اطلاعاتی که در اختیار روان پزشک قرار می گیرد، اطلاعات شخصی بیمار است، پزشک حتما باید در نگه داری این اطلاعات امین و مورد اعتماد باشد.

بر اساس اطلاعات به دست آمده، تعداد جلسات درمان و تکینک های کاربردی تعیین خواهد شد.

لزوم روان درمانی برای کدام دسته افراد ضروری است؟

افرادی که احساس افسردگی دارند

افسردگی یکی از شایع ترین بیماری های روانی در جهان است. این چیزی بیشتر از غم و اندوه ناشی از عقب نشینی یا یک دوره عزاداری پس از دست دادن عزیزی است. این بیماری مزمن است که مانع کیفیت زندگی فرد می شود. افسردگی اغلب شامل مشکلات خواب، تغییر اشتها و احساس گناه یا بی احساسی است.

روان درمانی می تواند به افراد دارای این علائم کمک کند. یک درمانگر موثر یک مکان راحت و خصوصی را برای بهبود مردم فراهم می کند. آنها با هم ، علل و راه حل های بالقوه نگرانی های خود را بررسی می کنند. درمانگران به افراد افسرده کمک می کنند تا روش های جدیدی از تفکر و واکنش ایجاد کنند. درمان می تواند به افراد اجازه دهد به عزیزان و فعالیت هایی که بیشتر از همه به آنها اهمیت می دهند برگردند.

افرادی که اضطراب بیش از حد دارند

تقریباً نیمی از افراد مبتلا به افسردگی نیز نوعی اضطراب را تجربه می کنند. اضطراب با استرس های گاه و بیگاهی که همه مردم تجربه می کنند متفاوت است. اضطراب بالینی یک علامت مزمن و مداوم است. آنها ممکن است انتظار داشته باشند که اتفاق بدی رخ دهد ، حتی اگر هیچ مدرکی برای این ترس وجود نداشته باشد. این حالت به راحتی می تواند عوارض اجتماعی ایجاد کند. برخی با اضطراب برای کنترل احساسات دست و پنجه نرم می کنند.

روان درمانی می تواند به افراد مبتلا به اضطراب کمک کند تا قطب نمای خود را در زندگی دوباره بدست آورند. فرد می تواند با شناسایی دلایل اساسی زمینه احساسات خود را فراهم کند. آنها می توانند به جای اینکه از ترس فلج شوند ، احساسات خود را درک کنند ، آنها را بپذیرند و پیشرفت واقعی در جهت اهداف خود داشته باشند.

افرادی که وسواس فکری دارند

وسواس فکری ماندگار و ناخواسته است. معمولاً وسواس در مورد موضوع یا هدف خاصی تثبیت می شود. اجبار رفتارهای غیرمنطقی کاری تکراری است که افراد احساس می کنند باید انجام دهند. افراد معمولاً برای رفع استرس ناشی از وسواس فکری کاری را مرتبا تکرار می کنند. لزوم روان درمانی در این افراد کمک به بررسی رفتارهایشان به صورت عینی می باشد. آنها الگوهای تفکر منفی فرد را آشکار می کنند و گزینه های مثبتی برای اجبارها ارائه می دهند. با کمک ، افراد می توانند چرخه پریشانی خود را بشکنند.

کمک در نوع ارتباط با اطرافیان

روان درمانی همچنین می تواند به افراد در بهبود روابط کمک کند. متخصصان روان درمانی بر کمک به مردم برای باز کردن خطوط ارتباطی با یکدیگر متمرکز هستند. افراد از این روش درمانی برای دستیابی به چشم انداز مشکلات رابطه ای که بوجود می آیند استفاده می کنند. همچنین وقتی می‌دانند مشکلی در پیش است ، آنها می توانند از روش درمانی پیشگیری کننده استفاده کنند.

فواید روان درمانی

روان درمانی اغلب مقرون به صرفه تر از سایر انواع درمان است و برای کسانی که به داروهای روانگردان نیاز ندارند گزینه مناسبی است. شما می‌توانید از مزایای احتمالی روان درمانی بهره‌مند شوید حتی اگر فقط احساس کنید که چیزی در زندگی شما خاموش است که ممکن است با مشورت با یک متخصص سلامت روان بهبود یابد. 

  • مهارت‌های ارتباطی بهبود یافته است
  • الگوهای فکری سالم‌تر و آگاهی بیشتر از افکار منفی
  • بینش بیشتر در مورد زندگی شما
  • توانایی انتخاب‌های سالم تر
  • استراتژی های مقابله‌ای بهتر برای مدیریت پریشانی
  • پیوندهای خانوادگی قوی تر

اما از کجا بفهمیم به روان درمانی نیاز داریم؟

بسیاری از افراد زمانی که مشکلی برای شان پیش می آید متوجه می شوند که باید تحت روان درمانی قرار بگیرند، اما ممکن است ندانند که چه زمانی باید برای این درمان اقدام کنند.

نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که هرچه سریع تر برای درمان اقدام شود، آرامش نیز سریع تر به زندگی باز خواهد گشت. به جای صبر کردن برای کنترل علائم، بهتر است از فرد ماهری بخواهید تا شما را یاری کند.

برخی علائم وجود دارند که نشان می دهند شما چه زمانی باید نسبت به روان درمانی اقدام کنید. زمانی که:

  • مساله ای زندگی شما را مختل کرده باشد. زمانی که احساس می کنید مشکلی در زندگی تمام کارهای شما مانند رفتن به مدرسه، کار کردن و یا حتی روابط شما را تحت تاثیر قرار داده است، زمان آن رسیده است که برای روان درمانی اقدام کنید.
  • شما درگیر عادات ناسالم و خطرناک شده اید. مانند سیگار کشیدن و یا مصرف بیش از حد مشروبات الکلی می توانید از مزایای روان درمانی بهره‌مند شوید.
  • دوستان و اعضای خانواده تان نگران آسایش شما هستند. این حالت مربوط می شود به زمانی که اعضای خانواده نگران سلامت احساس شما هستند.
  • تلاشی برای رفع مشکل تان نمی کنید. گاهی پیش می آید که فرد تلاشی برای بهتر شدن وضعیت خود نمی کند، در همان شرایط باقی می ماند و حتی شاهد تشدید وضعیت نیز خواهیم بود. این نکته را در نظر داشته باشید که شما نباید منتظر بمانید تا کنترل علائم از دست تان خارج شود.

 

این صفحه را به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران