روان رنجوری یا نوروتیزیسم (Neuroticism) برای فرد استرس، اضطراب، مشکوک بودن به خود و دیگران، نااُمیدی، حسادت، تعصب و حتی بدخُلقی را به همراه دارد. برای هر خصوصیت شخصیتی، مانند روان رنجوری یک طیف گستردهای از حالات مختلف وجود دارد.
روان رنجوری یکی از حالات شخصیتی است که در فرد نهادینه میشود. این حالات شخصیتی گاهی ممکن است به شکل عصبانیت، گاهی به شکل ناراحتی، استرس، احساس تنهایی و حتی نگرانیهای بیمورد از فرد بروز داده شود.
در برخی از مقالات علمی، روان رنجوری به عنوان احساسات منفی یا بیثباتی عاطفی معنی میشود. نکته مهم اینکه افراد با شخصیت روان رنجور اغلب ممکن است عصبانیت خود را نقطه قوت خود بروز دهند و از آن کاملا راضی باشند. در پی این موضوع به خود اجازه میدهند برای هر موضوعی واکنشهایی مانند غر زدن را نشان دهند.
با وجود تفاوتهایی که از شخصیتهای روان رنجور بروز داده میشود، روانشناسان تعاریف متعددی را برای آن مطرح کردهاند. اما نقطه اشتراک آنها به داشتن گرایش کلی به سمت احساسات منفی متمرکز میشود. در واقع باید گفت این حالات به روان مربوط میشوند که به نوعی بیماری روانی با پریشانی مزمن همراه است.
اغلب برای تشخیص میزان درگیری فرد به نوروتیزیسم ارزیابیهای مختلف انجام میشوند. معمولا برای این موضوع به بررسی حالات زیر میپردازند:
طبق تحقیقات انجام شده بر این بیماری موثر بر روح و روان، نیاز به آمادگی و زمینههای ژنتیکی و وراثتی برای بروز حالات وجود دارد.
علاوه بر این موضوع عوامل محیطی و دوران کودکی برای توجه به نیازهای آن دوران میتواند تاثیر به سزایی در بروز این نوع شخصیت داشته باشند. وقتی عدم وجود عاطفه و صمیمیت در خانواده برای کودک حس شود یا سوء استفاده و کتک زدن کودک وجود داشته باشد، احساس عدم امنیت در کودک شکل خواهد گرفت.
این موارد میتوانند حالاتی همچون ناتوانی و حتی خصومت را در کودک ایجاد کنند که بسیار موثر بر شکلگیری شخصیت او خواهد بود. حالاتی که در کودکی نهادینه میشوند میتوانند بسیاری از اختلالات رفتاری را در بزرگسالی زمینهسازی کنند.
همانطور که اشاره شد، روان رنجوری به اختلالات شخصیتی مربوط میشود که مانند هر اختلال شخصیتی دیگر طیفهای مختلفی از آن وجود دارد. معمولا این اختلال را در سه گروه میتوان تقسیمبندی کرد که شامل موارد زیر هستند:
افراد روان رنجور که با طیفها و درجات مختلف ممکن است درگیر شوند، اغلب نیازهای متفاوتی دارند که برای ارضاء کردن آنها ممکن است رفتارهای مختلفی را نشان دهند. معمولا این حالات تا زمانی که فرد با اراده خود در پی ارضاء این نیازها باشد خطری برای خود و دیگران ندارد. اغلب این رفتار و نیازها به شکلهای زیر هستند:
به دلیل اینکه روان رنجوری به نوعی از اختلالات شخصیتی مربوط میشود، برای درمان باید جنبههای مختلف رفتاری و علائم هر فرد به طور دقیق بررسی شود.
معمولا برای درمان روان رنجوری یک نسخه خاص برای همه مبتلایان وجود ندارد. طبق نیاز، علائم، رفتارهای بروز داده شده و شرایط فرد راه درمانی متفاوتی تجویز میشود. در این بین مهمترین و روشنترین نکتهای که میتوان بیان کرد به درمان شدن این اختلال مربوط میشود.
این اختلال تا حد بالایی قابل کنترل و درمان است. اما نکته مهم اینجاست که خود فرد باید برای این موضوع پیش قدم شود و نیاز به درمان را در خود احساس کند.
مانند بسیاری از اختلالات شخصیتی دیگر روان رنجوری نیز نیاز به میل و پذیرش خود فرد برای درمان دارد. متاسفانه برخی از افراد که به شدت با این اختلال پیش رفتهاند، نیاز به درمان را در خود حس نمیکنند و همواره حق به جانب پیش میروند. در این صورت روند درمانی به سختی و با وجود مشکلات متعدد پیش خواهد رفت.
نکته مهم دیگری که در رابطه با درمان روان رنجوری باید توجه کرد این است که هیچ گاه فرد به تنهایی نمیتواند روان رنجوری را درمان کند. در نتیجه باید از مشاوران برای این منظور کمک بگیرد.
در مواردی که فرد احساس کند حالات روان رنجوری در خود وجود دارد لازم است اقدامات زیر را انجام دهد: