توجه: مطلبی که مطالعه میکنید صرفا جنبهی افزایش آگاهی دارد و به هیچ وجه جایگزین توصیههای پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
سیتالوپرام و اس سیتالوپرام هر دو داروهایی هستند که برای درمان افسردگی استفاده می شوند. آنها ممکن است شبیه به نظر برسند، اما آنها داروهای متفاوتی هستند. تفاوت سیتالوپرام با اس سیتالوپرام عبارت است از: دوز سیتالوپرام دو برابر دوز اسیتالوپرام است، این به این دلیل است که سیتالوپرام بیشتری برای داشتن همان اثر مورد نیاز است.
نوع و دفعات عوارض جانبی که ممکن است با هر دارویی داشته باشید متفاوت است. سیتالوپرام برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده نمی شود اما اس سیتالوپرام همچنین برای درمان اختلال اضطراب فراگیر، اختلال وسواس فکری عملی (OCD) و اختلال اضطراب اجتماعی استفاده می شود.
بنا به اطلاعات سایت drugs برخی از تفاوتها در عوارض جانبی آنها وجود دارد، زیرا سیتالوپرام در دوزهای بالاتر احتمالاً باعث طولانی شدن QT میشود (اختلال الکتریکی در قلب که میتواند باعث برخی آریتمیها شود). اس سیتالوپرام به احتمال زیاد باعث مشکلات خواب و اختلالات چشایی می شود. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد اس سیتالوپرام ممکن است نسبت به سایر داروهای SSRI از جمله سیتالوپرام در درمان افسردگی موثرتر و قابل تحملتر باشد.
افسردگی یک بیماری است که باید جدی گرفته شود. وقتی علائم افسردگی را در خود مشاهده کردید، شاید لازم باشد به روانپزشک مراجعه کنید. روانپزشک در صورت نیاز برای شما داروهای ضد افسردگی مثل سیتالوپرام تجویز میکند
این قرص بهطور معمول یکبار در روز مصرف میشود. معمولا بیماران دارو را با دوز کم شروع میکنند و به آرامی طی چند هفته آن را افزایش میدهند. برای آنکه دوز دارو را فراموش نکنید، میتوانید از جعبه قرص یا هشدار تلفن همراه خود استفاده کنید.
همچنین ممکن است از یکی از اعضای خانواده یا دوست خود بخواهید که به شما یادآوری کند تا مطمئن شوید که داروی خود را مصرف میکنید. در صورتی که مصرف یک دوز از دارو را فراموش کردهاید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به دوز دوم هستید، دست نگه دارید و در دوز بعدی میزان مصرف دارو را دو برابر نکنید.
دوز پایه قرص سیتالوپرام، 10 میلیگرم است. این میزان کمترین دوز تجویز شده توسط پزشک است که باید یکبار در روز مصرف شود.
سیتالوپرام علاوه بر نوع 10 میلیگرمی، در دوز 20 میلیگرمی نیز عرضه میشود. برای بیماران بالای 60 سال، حداکثر دوز توصیه شده 20 میلیگرم و یک بار در روز است. فقط پزشک شما میتواند دوز مناسب را برای شما تعیین کند.
اثربخشی سیتالوپرام نیاز به زمان دارد. معمولا بین 1 تا 4 هفته طول میکشد تا اثرات اولیه سیتالوپرام بر افسردگی را در خود مشاهده کنید. برای مهار کامل بیماری نیاز است تا مصرف دارو را 8 تا 12 هفته ادامه دهید. پس اگر در کوتاه مدت تغییری در حـال خود مشاهده نکردید، لازم است به مصرف دارو ادامه دهید و صبور باشید.
سیتالوپرام عموما یک بار در روز تجویز میشود. همچنین میتوان آن را همراه غذا خورد. بنابراین اهمیتی ندارد که در ساعت مشخصی از روز مصرف شود. تنها چیزی که مهم است این است که به مصرف آن در یک ساعت مشخص در صبح یا شب پایبند باشید.
شاید بهتر باشد که دربارۀ زمان مصرف سیتالوپرام با پزشک خود مشورت کنید. این دارو برای بعضی افراد خوابآور است. در این صورت بهتر است که شبها آن را مصرف کنند. اما بعضی افراد که دچار اختلالاتی در خوابشان هستند، ممکن است با مصرف این قرص در خوابیدن با مشکل مواجه شوند. در این صورت بهتر است سیتالوپرام را در روز مصرف کنند
اگر قصد دارید باردار شوید، حتما این موضوع را با پرشک خود در میان بگذارید. تصمیمگیری برای بارداری در افرادی که دارای اختلالات افسردگی هستند میتواند تصمیم دشوار و مهمی باشد. چون اگر این بیماری درمان نشود، ممکن است برای مادر و جنین خطرناک باشد.
در زنان بارداری که در طول هفته 13 تا پایان بارداری داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند، این احتمال وجود دارد که نوزاد قبل از رشد کاملش به دنیا بیاید. همچنین زنان بارداری که درمان ضد افسردگی را بهطور خودسرانه متوقف میکنند، پنج برابر بیشتر از افرادی که به داروهای ضد افسردگی خود ادامه میدهند دچار عود افسردگی میشوند.
اگر باردار هستید لازم است دغدغهها و سوالات خود را درباره خطرات و مزایای استفاده از داروهای ضد افسردگی با پزشک خود در میان بگذارید. در دوران شیردهی نیز هم باید در مصرف سیتالوپرام احتیاط کنید، زیرا سیتالوپرام وارد شیر مادر میشود و از این طریق به نوزاد انتقال پیدا میکند.
خیلی از مردم تصور میکنند که داروهای ضد افسردگی لاغرکننده هم هستند. بعضی از آنها هم این داروها را خودسرانه و فقط برای لاغر شدن استفاده میکنند. این کار اشتباه است. معجزه سیتالوپرام لاغری و کاهش وزن نیست. اتفاقا افرادی که سیتالوپرام مصرف میکنند، هم تجربۀ کاهش وزن داشتهاند و هم تجربۀ افزایش وزن. این دارو برای درمان پرخوری عصبی یا پر اشتهایی عصبی نیز تجویز میشود
مطالعات نشان میدهد که تنها چهار درصد از بیماران پس از مصرف دارو کاهش اشتها را تجربه کردهاند. همچنین میزان متوسط کاهش وزن در میان آنها نیم کیلوگرم بوده است. در مقابل، یک درصد از بیماران افزایش اشتها داشتهاند.
در سال 2018 مطالعات نشان داد که احتمالا رابطهای میان داروهای ضد افسردگی و افزایش وزن وجود دارد. افرادی که از این نوع داروها استفاده میکنند، در سالهای دوم و سوم درمان افزایش وزن را تجربه کردهاند. طبق این مطالعات، افرادی که از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند، در مقایسه با سایر افراد، بیشتر در معرض افزایش وزن هستند.
برای آنکه در اثر مصرف سیتالوپرام دچار افزایش وزن نشوید، به رژیم غذایی و میزان فعالیت بدنی خود توجه کنید. به اندازۀ وعدههای غذایی خود و تعداد دفعاتی که در طول هفته در خارج از خانه غذا میخورید، توجه کنید. تعداد روزهای فعالیت بدنی خود را تحت نظر بگیرید، سعی کنید بیشتر از پله استفاده کنید و هر روز فعالیت بدنی داشته باشید.
سیتالوپرام را نباید همراه با داروهایی مانند فنلزین، ترانیل سیپرومین، ایزوکربوکسازید، راساژیلین و سلژیلین استفاده کرد. بین مصرف این داروها و سیتالوپرام باید حداقل دو هفته فاصله وجود داشته باشد. استفاده از سیتالوپرام به همراه داروهای ضد افسردگی دیگر، ترامادول و آمفتامینها خطر سندرم سروتونین را افزایش میدهد.
اس سیتالوپرام یک نوع از داروی ضد افسردگی است که به عنوان مهار کننده انتخابی بازجذب سروتونین شناخته میشود.
این دارو اغلب برای درمان افسردگی استفاده میشود و برای اضطراب، وسواس یا حملات عصبی استفاده میشود. اس سیتالوپرام به بسیاری از افراد کمک میکند تا از افسردگی رهایی یابند و اثرات ناخواسته کمتری نسبت به داروهای ضدافسردگی قدیمی دارد.
این دارو با نسخه تجویز میشود و بین 4 تا 6 هفته طول میکشد تا اثر کند. دوز معمول اس سیتالوپرام 10 میلیگرم است و یک بار در روز استفاده میشود. اما ممکن است با دوز کمتر شروع کنید و میران مصرف را به حداکثر دوز 20 میلیگرم در روز افزایش دهید.
از جمله عوارض جانبی اس سیتالوپرام خشکی دهان، تعریق زیاد، اختلال خواب و احساس خستگی یا ضعف است. این موارد شایع هستند و از هر 10 نفر، در 1 نفر مشاهده میشود. از عوارض جانبی جدی اس سیتالوپرام میتوان به نعوظ طولانی مدت، سرگیجه و از حـال رفتن و همچنین خونریزی بیش از ده دقیقه اشاره کرد. این عوارض از هر 1000 نفر در یک نفر رخ میدهد.
اگر از سیتالوپرام استفاده میکنید، نباید داروهای دیگری از جمله اس سیتالوپرام را مصرف کنید.
اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد، به سرعت با پزشک خود تماس حاصل کنید.
درصورتیکه پزشک داروی سیتالوپرام را برای شما تجویز کردهاست، مطمئن باشید فواید آن بیش از مضراتش بودهاست. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی سیتالوپرام را مصرف کردهاند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند<
مواجه شدید، به پزشک خود اطلاع دهید<
را تجربهکردید، سریعا با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید<
این دارو سطح سروتونین را در بدن افزایش میدهد و بهندرت بیماری بسیار جدی، به نام سندروم/ مسمومیت سروتونین، دیده شدهاست. همچنین این خطر با استفاده از دیگر داروها که باعث افزایش سطح سروتونین میشوند، افزایش مییابد. لذا تمام داروهایی که مصرف میکنید را به اطلاع پزشکتان برسانید<
را تجربه کردید، سریعا با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
داروی سیتالوپرام ممکن است موجب خوابآلودگی و تاری دید شما بشود. الکل و ماریجوآنا این حالات را تشدید میکند. لذا از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانیکه در هوشیاری کامل به سر ببرید، اجتناب کنید. هنگام مصرف سیتالوپرام، از خوردن الکل پرهیز کنید. در صورت مصرف ماریجوآنا، با پزشک خود صحبت کنید. ضمنا قبل از هر گونه جراحی همهی داروهایی که مصرف میکنید را با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید
برای نگهداری صحیح داروی سیتالوپرام، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشتهباشید که داروی منقضیشده را مصرف نکنید.
قرص اس سیتالوپرام ممکن است باعث خواب آلودگی و خستگی شود. همچنین می تواند عوارض جانبی دیگری ایجاد کند که در ادامه به عوارض اس سیتالوپرام می پردازیم.
به یاد داشته باشید که این دارو به این دلیل تجویز شده است که پزشک شما تشخیص داده است که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از داروی اس سیتالوپرام استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند. عوارض اس سیتالوپرام برای بزرگسالان برای این دارو کمی متفاوت از عوارض جانبی رایجتر برای کودکان است. عوارض جانبی رایجتر بزرگسالان میتواند شامل موارد زیر باشد:
اگر عوارض اس سیتالوپرام خفیف باشد، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین برود. اگر شدیدتر هستند یا از بین نمی روند، با پزشک خود صحبت کنید.
اگر عوارض جانبی جدی داشتید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم شما تهدید کننده زندگی است یا اگر فکر می کنید در حال اورژانس پزشکی هستید با اورژانس تماس بگیرید. عوارض جدی اس سیتالوپرام و علائم آنها می تواند شامل موارد زیر باشد:
واکنش های آلرژیک شدید، علائم می تواند شامل این موارد باشد: مشکل در تنفس، تورم صورت، زبان، چشم ها یا دهان، بثورات یا راش پوستی، جوش های خارش دار (کهیر)، یا تاول (به تنهایی یا همراه با تب یا درد مفاصل)
مشکلات بینایی، که شامل این علائم است: چشم درد، تغییرات در بینایی، مانند تاری دید یا دوبینی، تورم یا قرمزی در داخل یا اطراف چشم شما
قرص اس سیتالوپرام ممکن است سروتونین را افزایش دهد و به ندرت باعث ایجاد یک بیماری بسیار جدی به نام سندرم سروتونین شود. اگر از داروهای دیگری نیز استفاده می کنید که سروتونین را افزایش می دهند (در بخش تداخلات به آنها اشاره شده است)، خطر افزایش می یابد، بنابراین پزشکتان را از تمام داروهایی که مصرف می کنید مطلع کنید. علائم سندرم سروتونین می تواند شامل موارد زیر باشد: