افراد با تیپ شخصیتی D (کاپیتان) قاطع، قوی و جاه طلب هستند. آنها معمولاً مجریانی عمل گرا و نتیجه گرا هستند که به سرعت کار می کنند و تصمیماتی قاطعانه و عینی می گیرند. کاپیتان ها که جایگاه شان در بالای سمت چپ نقشه DISC است، به دنبال استقلال بیشتری هستند و اگر دیگران از آنها انتظار همکاری منظم داشته باشند احساس خستگی می کنند. آنها ترجیح می دهند کنترل موقعیت ها را در دست داشته باشند و دوست ندارند تحت کنترل دیگران باشند.
نوع D نوع خاصی از شخصیت است که اولین بار در سال 1990 توسط روانشناس و پژوهشگر بلژیکی جان دنولت برچسب گذاری شده است. حرف “D” در این نوع شخصیت به مخفف پریشانی است و به مجموعه ای از ویژگی های شخصیتی اشاره دارد که شامل موارد زیر می شود:
با وجود اینکه بسیاری از ما می توانیم انواع مختلفی از این موارد را احساس و تجربه کنیم، افراد دارای شخصیت نوع D این صفات را بیشتر از افراد معمولی تجربه می کنند و به طور مداوم پیوسته ادامه دارد.
اشخاص نوع D در برقراری ارتباط با دیگران مستقیم، جسور و منطقی هستند. وقتی برای حل مشکلی تلاش میکنند، باصراحت، فشرده و متمرکز عمل میکنند.
آنها برای ارتباطبرقرارکردن با اشخاص همنوع خودشان، باید ذهن بازی داشته باشند تا از بحث و اظهارنظرهای خود لذت ببرند.
این افراد تضاد را فرصتی برای رشد و پیشرفت میدانند و تمایل دارند که اختلافات را سریع و بیطرفانه برطرف کنند. آنها تا زمان رسیدن به راهحل یا تفاهم، درگیر بحث متفکرانه درمورد موضوع هستند.
تیپ شخصیتی D به افرادی که مستقیم ارتباط برقرار میکنند، فعال و سرسخت هستند، اعتماد میکنند. آنها از درگیرشدن در یک بحث، بهطور فعال لذت میبرند.
اشخاص نوع D تمایل دارند عملگرا، صریح و مستقیم باشند. آنها رهبران تاثیرگذاری در محل کار هستند و میتوانند با تشویق یکدیگر به اهداف بزرگی برسند.
تیپهای شخصیتی D باید تلاش کنند تا عوامل استرسزا را در یکدیگر بشناسند و تا حد امکان از بروز آنها خودداری کنند.
تیپهای شخصیتی D میتوانند در زندگی شخصی و حرفهای خود، به یکدیگر انگیزه دهند.
اشتراک احساسات با افراد نزدیک به ما میتواند به بسیاری از ما آسیب برساند.
ایده به اشتراک گذاشتن احساسات با دیگران برای کسی که از خصوصیات شخصیتی نوع D برخوردار است، میتواند وحشتناک باشد.
افراد دارای شخصیت نوع D معمولاً از طرد شدن و قضاوت توسط دیگران میترسند و برای محافظت از خود در برابر آن تجربیات، اغلب با پشتکار برای پنهان کردن احساسات خود تلاش میکنند.
علاوه بر ترس از قضاوت و طرد شدن، ممکن است افراد با ویژگیهای نوع D سخت به دیگران اعتماد کنند، خصوصاً در مواقع پریشانی عاطفی.
همانطور که میتوانید تصور کنید، این تلاش برای حفظ احساسات میتواند یک چالش باشد.
افراد با خصوصیات شخصیتی نوع D اغلب احساسات منفی را تجربه میکنند و اغلب احساس میکنند که انگار کسی نیست که بتوانند با آنها درد و دل کنند.علاوه بر ترس از پذیرش و قضاوت، افراد نوع D همچنین ممکن است از تحمیل کردن پریشانی عاطفی خود به افراد، به ویژه نزدیکان خود بترسند.
افراد نوع D کار سختی برای فرونشاندن، پوشش دادن و پنهان کردن احساسات پیچیده خود دارند، اغلب منجر به عواقب سلامتی و قرار دادن آنها در معرض خطر بیماری هایی مانند بیماری عروق کرونر (CAD)، عملکرد ایمنی و التهاب مزمن می شوند.
دکتر جان دنولت می گوید احتمال وقوع مشکلات قلبی در این افراد سه برابر دیگران است و این ارتباط با تغییرات موقت در سطوح استرس روانی قابل توضیح نیست.
به گفته وی، تیپ D شخصیتی نه تنها با احساسات منفی بلکه با گرایش به پرهیز از بیان خود و اجتناب از واکنش های منفی احتمالی از سوی دیگران مشخص می شود.
بیماران تیپ D، بسیاری از انواع تداخلات اجتماعی را استرس زا می بینند و مایلند احساسات واقعی خود را مخفی کنند. این امر ممکن است منجر به وقوع مشکلاتی در گزارش موارد مربوط به استرس شود.
در این مطالعه که بر روی تعدادی بیمار قلبی صورت گرفت، مشخص شد در تیپ های شخصیتی D، میزان مرگ و میر یا حمله قلبی بدون توجه به شدت بیماری تقریبا پنج برابر بود.
فاکتورهایی که در ایجاد یک مشکل قلبی عمده دخالت داشتند شامل: کاهش توانایی قلب در پمپاژ خون، عدم انجام عمل بایپس کرونر و داشتن تیپ شخصیتی D بود.
روابط می تواند برای کسانی که دارای ویژگی های نوع D هستند مانند میدان مبارزه باشد. افرادی که دارای تیپ شخصیتی D هستند از عزت نفس کمی برخوردارند و معمولاً از تایید نشدن توسط دیگران می ترسند. همین امر باعث می شود خیلی نتوانند با دیگران راحت باشند. نمی توان گفت این گونه افراد اجتماعی نیستند. اتفاقاً افراد این گروه اجتماعی هستند و دوست دارند با دیگران رابطه برقرار کنند اما همیشه از اینکه رفتارهای شان مورد قبول واقع نشود می ترسند. احساسات منفی همچون نگرانی، استرس، افسردگی و عصبانیت بیشتر به سراغ این دسته از افراد می آید. اتفاقات بسیار کوچک که ممکن است اصلاً برای افراد دیگر مهم نباشد، می تواند فردی با این تیپ شخصیتی را آزار دهد.
تنظیم هیجانات: برخورد با غم و اندوه، استرس و نگرانی می تواند یک چالش برای تیپ شخصیتی D باشد. درک این که چگونه این احساسات کار می کنند و تعیین اینکه چگونه می توانند به ما کمک کنند، می تواند تصمیم گیری سالم تر و ناراحتی کم تری را به وجود آورد.
افزایش مهارت های بین فردی: بازداری نشانه ای از شخصیت نوع D است؛ بنابراین یادگیری چگونگی غلبه بر چالش های اجتماعی کلیدی است.
ورزش: ورزش منظم می تواند در سطوح مختلف مفید باشد. برای کسانی که دارای ویژگی های شخصیتی D هستند، می تواند به آنها اجازه دهد که احساسات خود را بهتر تنظیم کنند و رفتارهای مقابله ای سالم پیدا کنند. ورزش های فیزیکی به تنظیم هورمون استرس کمک می کند و می تواند فرصتی برای کاهش تنش فراهم کند.
مدیریت استرس: تکنیک هایی مانند تنفس، ذهن آگاهی و تمرین قدردانی، نمونه هایی از راه های مناسب برای مدیریت وضعیت استرس زا هستند.
افزایش خودکارآمدی: شناختن و جشن گرفتن پیروزی های کوچک می تواند به افراد کمک کند تا احساس خود کارآمدی خود را افزایش دهند.
ساختن رابطه: یادگیری ایجاد اعتماد، ارتباط موثر و شریک سالم بودن، می تواند در افزایش کیفیت زندگی این افراد کمک کننده باشد. مشاوره در این زمینه می تواند به این افراد کمک کند.
ممکن است شما از شخصی با خصوصیات شخصیتی نوع D دوری کنید، چرا که میتواند چالشهای خاص خود را ایجاد کند.
دانستن اینکه افراد نوع D تمایل دارند دچار پریشانی شوند، و به خوبی آموخته اند که آن را به درون خود بریزند و به خوبی پنهان کنند، به اطرافیان دانستن این موضوع را که چه زمانی میتوانند به آنها کمک کنند دشوار میکند.
شاید هم یک فرد نوع D در زندگی شما ممکن است آنقدر خوب باشد که احساسات منفی خود را پنهان کند یا آنها را خفه کند، به طوریکه شاید تعجب آور باشد که آنها در تمام لحظات با خود میجنگند.
پس چگونه میتوانید به آنها کمک کنید؟ چند روش وجود دارد که عاشقان و همسران میتوانند برای کسانی که از خصوصیات شخصیتی نوع D برخوردار هستند، حمایت و تشویق کنند.
مهمترین قدمی که میتوانید بردارید راه یافتن به درون شخص است.
لازم نیست که دقیقاً چه چیزی را بگویید، فقط مهم است که تلاش کنید تا به هدف برسید و با آنها ارتباط برقرار کنید.
افراد با خصوصیات شخصیتی نوع D میتوانند در غم و اندوه خود احساس تنهایی کنند و از اینکه بخواهند اجازه دهند هرکسی را وارد تجربه عاطفی خود کند، مردد شوند.
از آنجا که وارد شدن به قلب آنها دشوار است، میتواند برای دلدادگان این افراد مفید باشد که هر از چندگاهی با آنها ارتباط برقرار کنند و ببینند که چگونه میتوانند وارد زندگی آنها شوند.
حتی اگر فرد نوع D بحث در مورد احساسات خود را دشوار ببیند یا به شما اجازه ورود به حریم شخصیاش را ندهد، این واقعیت که شما برای دستیابی به او زمان صرف کردید مورد توجهاش قرار گرفته و از شما قدردانی میکند.
اگر فرد مقابل نوع D شما تمایل به عقب نشینی دارد و این احساس انزوا بر سلامت جسمیاش تاثیر میگذارد، از فرصتی استفاده کنید که اور را با خود به سالن ورزشی دعوت کنید، پیاده روی کنید یا با هم به یک فعالیت سرگرم کننده و سالم بپردازید.
هر چیزی که به او فرصت حرکت و ارتباط با دیگران را میدهد میتواند برای فرد نوع D فواید خوبی داشته باشد.
ایجاد و ارائه فضایی ایمن از نظر احساسی برای صحبت کردن برای شخصیت نوع D مفید است.
ترس از طرد و قضاوت باعث میشود که آنها نخواهند کسی وارد حریم شخصیشان شود و این پیش زمینه میتواند اعتماد را دشوار کرده یا آسیب پذیری در برابر افراد را بیشتر کند، حتی در مورد آنهایی که نزدیک خانه و خانواده هستند.
هنگامی که آنها آماده هستند، نشان دادن علاقه به حس خوب عاطفی به آنها اطمینان میدهد که همیشه در دسترس هستید.
برای کمک به فرد نوع D مهم است که یاد بگیرند که در هنگام غم و اندوه به دیگران دسترسی پیدا کنند، نه اینکه احساسات خود را پنهان کرده و در خود بریزند و احساس انزوا کنند
زمان برقراری ارتباط با افرادی که تیپ شخصیتی D دارند، به آنها نتیجه نهایی فعالیتتان را اطلاع بدید، خلاصه صحبت کنید، از تکرار خودداری کنید و بهجای مشکلات بر روی راهحلها تمرکز کنید.
افراد با بعد رفتاری D، اغلب ارتباطات یکطرفه را ترجیح میدهند و موقع صحبت کردن، انتظار دارند دیگران گوش کنند.
تیپ شخصیت D، نظرات خود را بهعنوان واقعیت بیان میکند؛ به این معنی که نظراتش نیازی به بحث کردن ندارند و درست هستند.
این تیپ، اغلب می تواند دیگران را به چالش بکشد؛ تعامل شما با تیپ D، ممکن است مانند یک رقابت باشد.
کاپیتان ها بسیار فردگرا و مصمم هستند. آنها به طرز باورنکردنی متکی به خود، مدبر و خودکفا هستند و استقلال اولویت آنهاست.
آنها به طور صریح و مستقیم با دیگران برخورد می کنند و وقتی افراد با صراحت مشابه با آنها تعامل می کنند، از آنها قدردانی می کنند. از آنجایی که کاپیتان ها بسیار راحت با تعارض و درگیری مواجه می شوند، ممکن است روابط رقابتی را شروع کنند که دیگران را می ترساند. در این موارد، درک این موضوع که تمایل آنها برای پیروزی بیشتر از توجه آنها به نیازهای دیگران است، برای آنها مفید است.
کهن الگو یا طرحواره ی هر شخصیتی دارای نقاط قوت و ضعف است، که اغلب در محیط های حرفه ای تقویت میشوند؛ چرا که در آنجا اغلب با گروه متنوعی از افراد با پیشینه و سیستم ارزشی بسیار متفاوت روبرو می شویم.
ارتباط مستقیم، استفاده از حقایق و گفتار غیر رسمی.
D ها بسیار متمرکز و با اراده قوی برای دستیابی به نتایج حرکت می کنند. آنها حاضرند هر کاری را که برای رسیدن به اهدافشان لازم است انجام دهند و اجازه نمی دهند موانعی بر سر راه آنها قرار گیرد.
اقدام برای تیپ شخصیتی D اولویت بالایی دارد. قوانین و پروتکل های سختگیرانه آنها را تحت فشار قرار می دهد و بهره وریشان را پایین می آورد. آنها دوست دارند که به میدان بروند، با قاطعیت ایدههای جسورانه خود را ترویج کنند و آماده تصمیمگیری سریع هستند.
افرادی که شخصیت کنترلگر دارند، زمانی که نقصی ببینند، سریعا آن را بیان می کنند و با کسی تعارف ندارند. به همین دلیل گاهی این افراد از نظر دیگران مغرور و بی ملاحظه به نظر می رسند.
افراد دارای تیپ شخصیتی D اغلب مورد احترام سازمان هستند و با رویکرد مستقیم و تجاری خود نسبت به فرصتها و چالشها، بهعنوان افرادی پیشرو و موفق در نظر گرفته میشوند. گرایش به نتایج نهایی و نیاز به برنده شدن آنها باعث می شود پروژه های سازمان را بسیار سریع به سمت خط پایان حرکت دهند.
کاپیتان ها شرکای صادق و متعهدی هستند. وقتی با شخصیت قاطع دیگری رابطه برقرار می کنند، مهم است که با هم برای پویایی متعادل تری تلاش کنند.
1_توانایی تصمیم گیری های دشوار.
2_ تشویق شریک زندگی خود برای حفظ استقلال سالم.
3_ توانایی ذاتی در برقراری ارتباط صریح و مستقیم.
1_ از نظر عاطفی در مقابل شریک زندگی خود آسیب پذیر باشند.
2_ ارائه تشویق مکرر کلامی.
3_تشخیص اینکه چه موقع باید یک مسئله بی اهمیت را رها کرد.
شخصیت D تنها 9٪ از جمعیت جهان را تشکیل می دهد. افراد با D بالا رقابتی، تهاجمی، قاطع و نتیجه گرا هستند. آن ها ترجیح می دهند سریعا یک کار را انجام دهند، ریسک کنند و مسئول، کنترلگر و در مقام قدرت باشند. آن ها همیشه خواهان تغییر و چالش هستند
دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق ایالات متحده آمریکا
علی دایی کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال ایران
میتوان گفت تست شخصیت شناسی(Disc) به شما کمک میکند نسبت به ویژگیهای شخصیتی، اولویتها و انگیزههای خود آگاهی پیدا کرده و درک بهتری از خود و تعامل با دیگران به دست آورد. این تست شخصیت شناسی سادهترین، محبوبترین و استانداردترین مدل برای ارزیابی انواع رفتارها و اولویتهای افراد است که آنها را به 4 گروه، باثبات، تاثیرگذار، سلطهگر و وظیفهشناس تقسیم میکند.