معمار | |||
درونگرا | شهودی | منطقی | قضاوت کننده |
شخصیت معمار (INTJ) فردی است با ویژگی های شخصیتی درونگرا (E)، شهودی (N)، متفکر (T) و قضاوت کننده (J). این افراد متفکر، عاشق تکمیل جزئیات زندگی، به کار بردن خلاقیت و عقلانیت در هر کاری که انجام می دهند، هستند. دنیای درونی آنها اغلب یک دنیای خصوصی و پیچیده است.
مستقل، مبتکر، تحلیلی و مصمم است. توانایی استثنایی برای تبدیل نظریه به برنامههای عملیاتی دارد. دانش بسیار بالا، شایستگی و ساختار عالی دارند. متفکرانی با برد بزرگ هستند. استانداردهای بالایی برای عملکرد خود و دیگران دارند. رهبران خوبی خواهند بود اما اگر به رهبران موجود اعتماد کنند از آنها پیروی خواهند کرد.
شخصیت معمار INTJ در اوج تنهایی به سر می برد و یکی از کمیاب ترین و توانمند ترین سبک های شخصیتی از نظر توانایی های استراتژیک است و خود به خوبی از این امر آگاه است. افراد با تیپ شخصیت معمار INTJ تنها دو درصد جمعیت را تشکیل میدهد و زنان از این تیپ شخصیتی بسیار نادر هستند و فقط 0.8% جمعیت را تشکیل میدهند. به همین دلیل، INTJها که منطقی و باهوش هستند برای یافتن افرادی که بتوانند پا به پای آن ها همه چیز را بی وقفه تجزیه و تحلیل کنند، با مشکلاتی روبرو می شود.
این تیپ شخصیتی درونگرا، کار انفرادی را ترجیح میدهد.
آنها افرادی کلی نگر هستند و اطلاعات انتزاعی را به جزئیات دقیق ترجیح میدهند.
آنها به اطلاعات منطقی و عینی بیشتر از هیجانهای ذهنی اهمیت میدهند.
تیپهای INTJ دوست دارند که دنیای خودشان را تحت کنترل درآورند و به آن نظم دهند؛ بنابراین از قبل به خوبی برنامه ریزی میکنند.
نقاط قوت | نقاط ضعف |
· از مفاهیم نظری و انتزاعی لذت میبرند.
· انتظارات زیادی دارند. · به خوبی گوش میدهند. · از انتقاد استقبال میکنند. · دارای اعتماد به نفس و سختکوش هستند. |
· میتوانند بیش از حد تحلیلی و قضاوتی عمل کنند.
· بسیار کمالگرا هستند. · علاقهای به صحبت در مورد هیجاناتشان ندارند. · گاهی اوقات بی عاطفه و بی احساس به نظر میرسند. |
پرسشنامه MBTI ترجیحات فردی را به چهار بعد کلیدی تقسیم میکند: 1)برونگرایی در مقابل درونگرایی؛ 2)حسی در برابر شهودی، 3)فکری در برابر احساسی و 4)قضاوتی در برابر ادراکی. اگر بخواهید شخصیت را با چهار حرف توصیف کنید؛ تیپ INTJ مخفف درونگرا، شهودی، متفکر و قضاوتی محسوب میشود.
پرسشنامه MBTI براساس نظریه شخصیت کارل یونگ روانشناس از مجموعه کارکردی (Functional Stack) برای شناخت هر شخصیت استفاده میکند. هر کارکرد به سمت درون (درونگرا) یا بیرون (برونگرا) فرد هدایت میشود. این کارکردهای مختلف در هر تیپ به روش متفاوتی با هم ترکیب شده و با هم تعامل برقرار میکنند.
هر تیپ دارای کارکردی غالب است که عصاره اصلی هر تیپ را تشکیل میدهد. علاوه بر کارکرد غالب، کارکردهای کمکی، سوم و پستتر هم در حمایت از کارکرد اصلی عملی میکنند که شکل دهی به ویژگیهای شخصیتی فرد را تحت حمایت قرار میدهند.
تیپهای INTJ متکی بر کارکردهای شناختی کلیدی زیر هستند:
تیپهای شخصیتی INTJ از دیدگاه شهودی درونگرا برای بررسی الگوها، مفاهیم و احتمالات استفاده میکنند. آنها بیشتر از واقعیتهای ملموس به معنای واقعیتها علاقمند هستند.
افراد دارای این تیپ از فکر کردن به آینده و بررسی احتمالات لذت میبرند.
هنگامیکه رویدادی را فراموش میکنند؛ بیشتر از جزئیات اتفاق افتاده، برداشتها از آن رویداد را به یاد میآورند.
تیپهای INTJ به خوبی میتوانند معنای پنهان و واقعی نهفته در هر چیزی را درک کنند.
کارکرد متفکر برونگرا به عنوان کارکرد سوم در شخصیت INTJ قادر به اعمال نظم، کنترل و سازماندهی در دنیای اطرافشان هستند.
به همین دلیل در برخورد با مشکلات بسیار آگاهانه و روشمند عمل میکنند.
افراد دارای این تیپ شخصیتی به طور منطقی تصمیم گیری میکنند. آنها افکارشان را سازماندهی میکنند تا به خوبی روابط علت و معلولی را بشناسند.
تیپهای INTJ از کارکرد احساسی برونگرا استفاده میکنند ولی از آنجا که این کارکرد، سومین است پس کمتر از کارکرد غالب و کمکی مورد استفاده قرار میگیرد.
افرادیکه این جنبه از شخصیت را کاملتر توسعه میدهند؛ در حین تصمیم گیری توجه بیشتری به ارزشها و احساسات دارند.
در نتیجه نسبت به افراد و اموری که با ارزشهایشان هماهنگ هستند؛ گرایش بیشتری دارند.
این کارکرد در INTJ ها چندان توسعه یافته نیست ولی باز هم اثر دارد.
افراد با کمک این کارکرد میتوانند پردازش اطلاعات با کمک حواسشان را تجربه کنند.
هنگامیکه این کارکرد فعال است؛ افراد در لحظه زندگی میکنند و از دنیای اطرافشان انرژی میگیرند.
تیپهای INTJ معروفی که احتمالاً میشناسید:
افراد دارای این تیپ، درونگرا هستند و زمان زیادی را در دنیای ذهنی خودشان سر میکنند. آنها به طور انفرای بهتر از حالت گروهی کار میکنند و به فعالیت انفرادی علاقه دارند. با اینکه علاقهای به افکار و احساسات دیگران ندارند ولی به هیجانهای نزدیکانشان اهمیت میدهند. آنها برای موفقیت در روابط فردی، وقت و انرژی صرف میکنند.
آنها از نظر سایر افراد به صورت افرادی خونسرد، منزوی و بی طرف توصیف میشوند که این صفات میتواند دوستیهای جدید را به چالش بکشد. این افراد اهمیتی به رسومات اجتماعی نمیدهند؛ کم حرف میزنند و شناختشان دشوار است. آنها به انزوا علاقه دارند و تنها تعامل با گروه کوچکی از دوستان و خانواده را ترجیح میدهند.
هنگامیکه INTJ ها به چیزی علاقمند میشوند برای کسب دانش و مهارت در آن حوزه بسیار تلاش میکنند. آنها انتظارات زیادی دارند و به حداکثر استانداردهای ممکن پایبند هستند.
آنها به خوبی اطلاعات را از دنیای اطرافشان جمع آوری میکنند و به تحلیلشان میپردازند تا به نگرشهای جدیدی برسند. افراد دارای این تیپ بسیار تحلیلی و منطقی عمل میکنند. آنها برای اطلاعات، دانش و هوشمندی ارزش قائل هستند و میتوانند به بهترین دانشمندان و ریاضیدانها تبدیل شوند. آنها در رشتههای نیازمند کارآیی به خوبی عمل میکنند و میتوانند اطلاعات پیچیده مهندسی، علمی، حقوقی و پژوهشی را تفسیر کنند.
تیپهای INTJ در حرفههایی که امکان تلفیق توانایی درک و ارزیابی اطلاعات پیچیده با کاربرد عملی آنها وجود دارد؛ موفق هستند. حرفههایی که امکان فعالیت مستقل و آزادانه را برای این تیپ فراهم میکنند هم ایده آل هستند.
در پاراگرافهای قبلی توضیح دادیم که به عنوان یک INTJ بهتر است وارد کدام حوزههای کاری بشوید تا فرصت پیشرفت و رشد بیشتری داشته باشید. در این قسمت لازم دانستیم تا کمی راجع به مشاغل نامناسب و آسیب رسان به INTJ ها صحبت کنیم.
به طور کلی و به دلیل درونگرا بودن، بهتر است که افراد این تیپ به سمت مشاغلی که سطح تعاملات اجتماعی بالا را طلب میکنند نرفته و با شناخت استعدادهای خود، مسیر شعلی همسو با تواناییهایشان را انتخاب کنند. به عنوان مثال، کار در بنگاه معاملات املاک به عنوان مشاور املاک، مربی مهد، مامور پلیس، کارمند بخش بازاریابی و همه مشاغلی که نیاز به ارتباطات اجتماعی فراوان دارند، گزینههای خوبی برای INTJ ها نیستند.
تیپهای INTJ تمایل به انزوا دارند و افرادی خودکفا هستند. پس دوستی با آنها گاهی اوقات دشوار میشود. چون این تیپ شخصیتی خیلی به آینده فکر میکند. زیاد تمایلی به شناخت دیگران ندارد چون به نظرشان دوستیهای بلندمدت به ثمر نخواهند رسید. خبر خوب اینجاست که با اینکه آنها دوستان زیادی ندارند ولی به خوبی با افرادی که سماجت دارند، متعهد و صمیمی میشوند. آنها دوستان درونگرا و منطقی با ابراز هیجانی کمتر را ترجیح میدهند.
والدین INTJ بسیار با ملاحظه و مراقب هستند ولی خیلی مهربان نیستند. آنها انتظارات زیادی از کودکانشان دارند و به تفکر منطقی کودکانشان در حین تصمیم گیری کمک میکنند. والدین دارای این تیپ شخصیتی، کودکان را در جهت تبدیل شدن به متفکران تحلیلی تشویق میکنند تا خودشان به تنهایی از عهده حل مشکلاتشان برآیند.
اگر کودکتان دارای تیپ INTJ است به دنبال تقویت قوای ذهنی او بروید. ولی جانب تعادل را رعایت کنید و از کمالگرایی افراطی اجتناب نمایید. میتوانید به کودکتان در جهت توسعه قوای هیجانی کمک کنید و به دنبال روشهایی برای بیان کردن احساساتشان بگردید.
از آنجا که شناخت INTJ ها دشوار است؛ روابط عاشقانه با آنها هم گاهی اوقات دچار مشکل میشود. اگر همسرتان دارای این تیپ شخصیتی است باید بدانید که وفاداری و درک شدن برایش مهم است. نشان دهید که به شریک INTJ متعهد هستید ولی آنها را برای برون ریزی احساساتشان تحت فشار قرار ندهید. روابط هم اهمیت حیاتی دارند. به جای آنکه انتظار داشته باشید تا همسرتان نشانههای غیرکلامی رفتارتان را بفهمد؛ باید به طور مستقیم و صریح در مورد انتظاراتتان صحبت کنید.