نام دارو: لیتیوم سیترات – Lithium – لیتیم – لیتیرام – لیتیم کربنات – لیتمون- پریادل
قرص لیتیوم یا قرص لیتیوم یکی از داروهای مورد استفاده در اختلالات روانپزشکی است. این دارو نامهای مختلفی دارد. اشکال دارویی لیتیوم خوراکی هستند. این داروی ضدافسردگی بر سیستم اعصاب مرکزی اثر میگذارد.
لیتیوم داروی ضد افسردگی است که در ردهی داروی تثبیتکنندهی خُلق دستهبندی میشود و به ویژه برای درمان اختلال دوقطبی به کار میرود. برای کسب اطلاعات بیشتر در موزد اختلال دو قطبی کلیک کنید.
لیتیوم بر روی جریان سدیم در سلول های عصبی و عضلانی در بدن تاثیر می گذارد. سدیم بر روی تحریک یا شیدایی تاثیر می گذارد.
علائم شیدایی در این اختلال عبارتند از بیش فعالی، با عجله صحبت کردن، قضاوت ضعیف، کاهش میزان خواب، پرخاشگری و خشم. به علاوه لیتیوم به کاهش شدت حملات شیدایی و جنون کمک می کند.
استفاده طولانی مدت از این دارو مزایای خاصی دارد که موجب کاهش تعداد و سطح حالت مانیا مانند احساسات تند و فوران احساس خوب، احساس عدم امنیت، تحریکپذیری، اضطراب، سریع حرفزدن و رفتارهای تهاجمی و خصمانه میشود
برای تشخیصی اختلال دوقطبی، افسردگی، مانیا و سایر اختلالات روانشناختی در تست MMPI-2 شرکت کنید. برای شرکت در تست آنلاین ام ام پی آی فرم بلند(MMPI-2) کلیک کنید.
همانطور که گفتهشد این دارو بر رفتارهای بیمار در اختلال دوقطبی اثر میگذارد و همچنین یک داروی ضد افسردگی است و در درمان افسردگی هم به کار بردهمیشود. داروی لیتیم با نام لیتیم کربنات 300 هم دیده میشود. لیتیوم کربنات 300 متناسب با نوع اختلال روانی و شدت بیماری که شخص با آن درگیر است برای درمان و کنترل حالتهای خطرناک تجویز میشود.
قرص لیتیوم در دوزهای مختلفی در داروخانهها وجود دارد. این دارو را تنها باید با نسخهی دکتر روانپزشک دریافت کنید. قرص لیتیم به شکلهای زیر نسخه میشود؛
LITHIUM 295MG TAB
LITHIUM CARBONATE 200MG TAB
LITHIUM CARBONATE 300MG TAB
LITHIUM CARBONATE SR 400MG TAB
نامهای تجاری داروی لیتیوم شامل موارد زیر هستند؛
لیتیوم قرص ضد افسردگی، نیمه عمر حدودا 24 ساعته دارد و بعد از خوردن، کمتر از یک ساعت بعد به طور کامل جذب میشود. دفع این دارو کلیوی است و بخش زیادی از آن از طریق کلیهها دفع میشود. این دارو شبیه به یون سدیم است و با اثر بر مکانیسم انتقال پیامهای عصبی، از تحریک سلولها جلوگیری میکند. با این کار پاسخهای سلولی ضعیفتر میشوند.
مکانیسم اثر لیتیوم دقیقا مشخص نیست. همچنین خواص کنترل خلقی کربنات لیتیوم کاملاً درک نشدهاست. اما میدانیم که بر روی عملکرد واسطههای شیمیایی عصبی مثل نوراپینفرین، سروتونین، دوپامین و استیلکولین و گیرندههای آنها تاثیر میگذارد. و با کاهش تولید پیامرسان ثانویه ایجاد پاسخ سلولی را تضعیف میکند. در نتیجه داروی لیتیوم به پایدارای حالات روانی کمک میکند و حالات تند رفتاری را با ایجاد تعادل در مواد طبیعی خاصی در بدن (انتقالدهندههای عصبی) کاهش میدهد.
قرص لیتیوم کربنات 300 نیمهی عمری حدود 24 ساعت در بدن دارد. مدت زمانی که طول میکشد تا دارو اثر کند، نیم ساعت بعد از جذب شدن به طور کامل است.
لیتیوم کربنات 300 در موارد زیر کاربرد دارد؛
عملکرد بهینه دارو زمانی اتفاق میافتد که میزان لیتیوم خون شما ثابت بماند.
به همین دلیل، این دارو را با فاصله زمانی مساوی مصرف کنید.
این دارو فقط در زمان تجویزی توسط پزشک مصرف شود.
مهم است با وجود بهبود حال به مصرف آن ادامه دهید.
از قطع مصرف دارو بدون مشورت با پزشک پرهیز کنید.
قطع مصرف این دارو ممکن است موجب برخی عوارض ناخواسته شود.
برای اطلاعات بیشتر با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
اگر وضعیتتان بهبود نیافت یا بدتر شد با پزشک تماس بگیرید.
معمولا حدود 1 تا 3 هفته تا مشاهده نشانههای بهبود زمان لازم است.
همواره مراقب میزان لیتیوم بدن خود باشید.
لیتیوم زیاد ممکن است منجر به عوارض ناخواستهای مانند موارد زیر شود:
اگر هر کدام از این عوارض را مشاهده کردید با روانپزشک خود تماس بگیرید.